Ahşap ambalaj malzemeleri pek çok nedenden ötürü ısıl işleme tabi tutulmaktadır. Bu blog yazımızda ahşap ambalaj malzemelerinin ısıl işleme tabi tutulma sebeplerini ve ısıl işlem hakkındaki diğer detayları bulabilirsiniz.
Isıl İşlem Nedir?
Eritme sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta ahşaba uygulanan farklı işlemlerle ahşabın iç yapısında ve mekanik özelliklerinde istenilenin elde edilmesine ısıl işlem denir. Ahşap malzemeye istenilen özelliklere kavuşması için sıcaklık ve zaman programı ayarlanarak ısıtma ve soğutma işlemi yapılır.
Neden Isıl İşlem Yapılır?
Isıl işlemin uygulanmasının bazı sebepleri vardır. Bu sebepleri maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;
- Aşınma dayanımını arttırmak amacıyla.
- Mekanik özellikleri geliştirmek amacıyla.
- Sünekliği geliştirmek ve yumuşatmak amacıyla.
- Kaba taneli yapıyı inceltmek amacıyla.
- Ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınabilen zararlı organizmaların yayılmasını önlemek amacıyla. Bu organizmalar bitki ya da bitkilere zarar veren bitkiler, hayvanlar, patojenik ajanlar, streyn ve biyotipler olabilir.
Hangi Durumlarda Isıl İşlem Yapılır?
Bazı durumlarda ahşaba ısıl işlem uygulaması yapmak gerekir. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz;
- Ahşabın geliştirilmesi gereken durumlarda.
- Soğuk şekillendirme sırasında yeniden şekil vermenin gerekli olduğu durumlarda.
- Aşınma dayanımının gerekli olduğu durumlarda.
Hangi Ürünlere Isıl İşlem Uygulanır?
Isıl işlemin neden uygulandığını sizlerle paylaştıktan sonra hangi ürünlere ısıl işlem uygulandığını da aktarmak istiyoruz. Isıl işlem uygulanan ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kutu
- Palet.
- Sandık.
- Bobin.
- İstif tahtası.
Bu malzemeler ısıl işlem uygulanması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılması ile ilgili esasların bütün sorumluluğu tedarikçilerdedir. Tarım Orman Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Isıl işlem yönetmeliğine dair detayları merak ediyorsanız ilgili linke tıklayarak yönetmeliğe ulaşabilirsiniz.
İthale Mani Teşkil Eden Böcekler İçin Isıl İşlem
Zararlı böcekler, ahşap ambalaj malzemelerinin ithalde kullanılmasına mani teşkil eder. Çünkü bu böcekler yayılım gösterebilir. Ahşap ambalaj malzemeleri üzerinde bulunan zararlı böcekleri şöyle özetleyebiliriz;
1. Coleopatera:
- Anobiide fam.
- Bostrikide fam.
- Buprestide fam.
- Serambiside fam.
- Skoltide fam.
- Kurkulionide fam.
- Liykitide fam.
- Oedemeride fam.
2. Hymenoptera:
- Siricade fam.
3. Isopera
Isıl İşleme Tabi Tutulan Ahşabın Kalitesini Etkileyen Faktörler
Isıl işleme tabi tutulmuş ürünün hammaddesi önemlidir. Her ağaç türüne ısıl işlem uygulaması yapılabilir. Fakat her ağaç için ayrı ısıl işlem uygulaması gerekmektedir. Çam, ladin, Huş, Kavak gibi ağaçlar yüksek ısıl işlemin uygulanabildiği ağaç türleridir. Dişbudak, karaçam, kızılağaç, kayın ve okaliptüs ağaçları da ısıl işleme tabi tutulduğunda kaliteli ürünler elde edilebilen ağaç türleridir.
Yıllık büyüme, ağaç gözenekleri, kimyasal bileşen sayıları ve ağaç gözenekleri ahşabın kalitesini etkiler. Lif uzunluğu ve doku yumuşaklığı bakımından bazı ağaçlar sert lifli ağaçlara göre daha uzundur.
Hadımköy Isıl işlem ve Esenyurt Isıl işlem hizmetimiz başta olmak üzere İstanbul’da Isıl İşlem ihtiyacınız için Akkoyun Orman Ürünleri’yle iletişime geçebilirsiniz.